Ideea transformării acestei clădiri în muzeu este mai veche și a fost reluată de mai multe ori. În perioada anilor 70 când aici funcționa Biblioteca s-a vehiculat pentru prima dată ideea transformării în muzeu de etnografie. Cutremurul din 4 martie 1977 a întârziat punerea în practică datorită lucrărilor de consolidare necesare iar ultima reorganizare administrativă din 1981 a stopat-o temporar deoarece a redevenit sediu de administrație publică. După începerea lucrărilor la noul sediu al primăriei, ideea transformării în muzeu a fost readusă în actualitate. De data aceasta ca muzeu de artă, secție a Muzeului Dunării de Jos, muzeu aflat sub coordonarea Consiliului Județean Călărași. Lucrările la noul sediu fiind aproape de finalizare, la începutul anului 2013 Consiliul Local prin HCL nr. 62 din 30 mai 2013 stabilește ca imobilul în care a funcționat Primăria și Consiliul Local să devină sediu pentru Muzeul Municipal. După această dată au fost realizate lucrări amenajare a spațiilor muzeale și a atelierelor. În paralel cu transformarea clădirii din primărie în muzeu a fost desfășurată acțiunea de atragere de bunuri culturale.  Au fost stabilite două căi de acțiune: prima prin care s-a încercat transferul de la Muzeul Dunării de Jos a obiectelor care aveau legătură cu istoria orașului Călărași și a doua prin care cetățenii municipiului au fost invitați să contribuie prin donații la constituirea patrimoniului muzeal. În primul caz, după îndelungi negocieri, au fost primiți în custodie cei doi străjeri din metal care împodobesc capetele scării de acces către etajul clădirii și care au fos reamplasați pe locurile de unde au fost smulși în primii ani ai instaurării puterii populare. Cea de-a doua cale a constat în scrisori semnate de primarul Daniel Drăgulin  către cetățeni, făcute public prin intermediul presei locale, a internetului sau înmânate pe stradă și în interiorul spațiilor comerciale. Obiectele colectate în cadrul acestei campanii împreună cu obiecte dintr-o colecție privată (Rădulescu F.) au făcut posibilă deschiderea pentru public a spațiilor destinate Muzeului ca eveniment principal al Zilelor Municipiului Călărași în 19 septembrie 2014.

Traseul de vizitare urmărește, prin intermediul obiectelor, drumul parcurs de un membru al comunității de-a lungul vieții. Familia este locul de pornire al fiecăruia dintre noi, este locul unde ne simțim cel mai bine, este mediul cu ajutorul căruia ne cunoaștem pe noi înșine dar și interfața prin care începem să explorăm necunoscutul din exterior. Următoarele puncte de pe traseul expozițional sunt frizeria și magazinul cu de toate, locuri banale dar totuși importante având în vedere că le frecventăm toată viața. Celelalte puncte de interes sunt școala, sala personalităților locale, cârciuma și cinematograful. Traseul se încheie în mod firesc în biroul primarului, acesta fiind de fapt cel învestit de comunitate să asigure respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor.

Muzeul este prevăzut cu spații de depozitare monitorizate din punct de vedere microclimatic cu dotări care să asigure stabilitatea acestor parametri.

Muzeul a fost conceput de la început și ca un spațiu  pentru activități inexistente ca ofertă în Călărași. A fost amenajat și dotat un atelier de modelaj și de olărit în care se joacă și lucrează copii,tineri și mai puțin tineri care realizează obiecte din lut transformate mai apoi în teracotă cu ajutorul unui cuptor electric. Spre exemplu firma muzeului a fost realizată aici. Sporadic în același spațiu se fabrică hârtie hand-made din deșeuri de hărtie.

Sala de consiliu dotată corespunzător cu simeză profesională și sistem de iluminat a devenit sală de expoziții temporare. Biroul în care și-au desfășurat activitatea cel puțin ultimii 10 primari a devenit încă din desenele pregătitoare bibliotecă. A fost deschisă publicului cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului din 2016, la 4 ani de la prima donație de carte. Biblioteca cuprinde peste 10500 de volume înregistrate, conform normelor, de voluntari care și-au donat din timpul lor liber.

Birourile viceprimarilor au devenit săli de expoziții temporare și ateliere de desen și pictură în fucție de solicitări. Una din camere a devenit locul de întâlnire săptămânală a Cercetașilor Creștini din România datorită imaginii pozitive pe care o are muzeul numărul copiilor care participă la aceste întâlniri crescând de la an la an.

 

Holul central de la etaj a devenit un spațiu cu multiple utilizări de la extensii ale expozițiilor temporarare la spațiu pentru lansări de carte, prezentări de filme documentare, întâlniri ale asociațiilor de tineri din localitate, concerte și încă nu au fost terminate toate posibilitățile.

Acest site foloseste cookies! Continuarea navigarii implica acceptarea lor.

  Accep cookies de la acest site